English  English

Vericert Logo

ISO 17100: Çeviri Hizmetleri Standardı (Yeni)

ISO 17100 Çeviri Hizmetleri standardı, reklamı çok fazla yapılmadan 2011 yılında başlayan revizyon sürecini tamamladı. Standard ISO’nın TC 73 sayılı komitesi tarafından hazırlandı. Hazırlanan standartta temel olarak 2006 yılında yayınlanan EN 15038 standardı vardı. Standartların 5 senede bir revize edilmesi ve Avrupa Standartları ile uluslararası standardların birbirlerini tekrar etmemesi prensibi ile ISO tarafından 2011 yılında çalışmalar başlatıldı ve Mayıs 2015’te standard yayınlandı.

Genel Gereklilikler

EN 15038 sertifikasına sahip olan çeviri ofislerinin sistemlerini gözden geçirmeleri ve yeni standart doğrultusunda sistemlerinde yapmaları gereken değişiklikleri hayata geçirmeleri gerekmektedir. Genel olarak baktığımızda sistemlerini etkili olarak kurmuş olan çeviri ofislerini bekleyen ağır bir çalışma bulunmamaktadır.

EN 15038 standardında olduğu gibi ISO 17100 standardında da çeviri yapan kişilerde bazı yeterlilik kriterleri istenmekte ve bununla ilgili sertifikalar talep edilmektedir. Genel olarak bu tür kalifikasyon şartları endüstri içinde yeni trendlerin oluşmasına neden olmaktadır. Bununla beraber müşteriler çevirmenlerden daha geniş becerilere sahip olmasını beklemektedir.

Kalite Gerekleri ve Ölçümleri

ISO 17100 bir proses standardıdır ve öncelikle çeviri süreci ile ilgilidir. Çeviri süreci öncesindeki ve sonrasındaki faaliyetler bu standardın temel konusudur. Temel bir kalite ölçümün yapılması ile ilgili herhangi bir tavsiyesi veya talebi bulunmamaktadır. Çeviride kalitenin sağlanmasını çeviri sürecinde tanımlanan adımlar ve şartlara bağlamaktadır. Bu anlamda çeviri ofisinin kalite seviyesi yüksek projeler tamamlaması, çeviri sürecini ne kadar iyi tanımladığı ile doğrudan ilişki içindedir.

Genel olarak bir çeviri projesinde atılması gereken adımlar aşağıda tarif edilmiştir;

  • Çeviri, kendi yaptığı işi kontrol edecek bir çevirmen.
  • Revizyon, çevirmen dışında revizyonu gerçekleştirecek bir kişi. Bu türde bir revizyon, sürecin zorunlu bir parçasıdır. Revizyonu gerçekleştirecek kişi çeviri çıktısını kontrol edecek, hataları düzeltecek ve amaca uygunluğuna bakacaktır.
  • Gözden Geçirme, opsiyonel bir aşamadır ve çeviri ofisi isterse bu aşamayı devreye alır. Bu aşamada çevrinin belirlenen amaca ve kapsama uygunluğu kontrol edilir ve gerekirse düzeltici tedbirler alınır.
  • Düzeltme, Bu aşama da opsiyoneldir ve yayınlamadan önce yapılan düzeltme faaliyetlerini içerir.
  • Son Doğrulama, bu aşamada da proje spesifikasyonlarına göre kontrol edilir ve ardından yayınlanır.

EN 15038’den farklı olarak çeviri ofisinin, müşteri geri beslemelerini ele almak için bir sürecinin hazırlanmasını talep etmektedir.

Neden Belgelendirme Yapmalısınız ?

Belgelendirme Güven Oluşturmaktadır

Bağımsız bir kuruluş tarafından belgelendirilen bir ürün, hizmet veya personel ilgili şartların karşılandığını ve kalitesinin sürekli olarak izlendiği konusunda tüketicilere güven vermektedir.

Kurumu Farklılaştırmaktadır

Bir belgelendirme kuruluşu tarafından belgelendiriliyor olmak size bir rekabet avantajı getirecektir. Bu avantajla rakiplerinizin önüne geçeceksiniz.

Yüksek Kalite Standartları

Belgelendirme kaliteyi getirecektir. Geçerliliği olan bir belge ile müşterilerinize ve iş ortaklarınıza ürün veya hizmet kalitenizi göstermiş olacaksınız.

Ayrıcalıklı Tedarikçi Olma İmkanı

Belgeler genellikle sözleşme şartları olarak gündeme gelmektedir. Belgelendirme yaptığınızda ayrıcalıklı tedarikçiler arasına girmeniz mümkün olacaktır.

Tüm bu avantajları kullanarak işinizde başarılı olma olasılığınızı artırabilirsiniz. Sahip olduğunuz belgeleri pazarlama dokümanlarına koyduğunuzda ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili olarak müşterilerinizde bir güven oluşturursunuz.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BİZE İLETİŞİM BÖLÜMÜNDE YERALAN BİLGİLERLE ULAŞABİLİRSİNİZ.

Standartlar

İletişim

VERİCERT BELGELENDİRME VE GÖZETİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ.
Zümrütevler Mahallesi Ural Sokak Nas Plaza No:22 Kat:1 Daire: 18 Maltepe/İSTANBUL-TÜRKİYE
Tel:+90 216 325 25 01
Fax:+90 216 325 73 79
E-Posta:info@vericert.com.tr
Web:www.vericert.com.tr

Vericert Platform

Temsilcilikler

Sosyal Ağ

Twitter Sayfamız Linkedin Sayfamız